Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ζημιές 34 εκατ. ευρώ έγραψε η Deoleo το 2023, αισιοδοξία για την επόμενη σοδειά

Ολοένα και περισσότερα λειτουργικά προβλήματα σε μεγάλες εταιρείες εμπορίας ελαιολάδου δημιουργεί η προσπάθεια ισορρόπησης μεταξύ κατανάλωσης και προμήθειας πρώτης ύλης. Για να μειώσει τις ζημιές, ο ισπανικός κολοσσός Deoleo, εφάρμοσε πολιτικές λιτότητας το 2ο εξάμηνο του 2023.

Ένας από τους κολοσσούς που δυσκολεύεται να κρατήσει ψηλά τιην αξία των πωλήσεών του είναι και η Deoleo, με την εταιρεία να παρουσιάζει τελικά ζημιές ύψους 34 εκατ. ευρώ το 2023. Τα απόνερα της σοβαρής ξηρασίας που πλήττει τη νότια Ισπανία  εδώ και 2 χρόνια και η επακόλουθη εκτίναξη της τιμής ελαιολάδου τόσο ως πρώτη ύλη, όσο και στο ράφι, συντελούν σε σταθερή μείωση της κατανάλωσης παγκοσμίως.

Σε αυτά τα συμπεράσματα έχει καταλήξει η ίδια η εταιρεία για να δικαιολογήσει τις αρνητικές της επιδόσεις. Απ’ ότι μαρτυρούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Deoleo, η εταιρεία έχασε μικρό μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία.

Έτσι, η εταιρεία κλείνει το έτος με κέρδη προ φόρων στα 30 εκατ. ευρώ, 30% λιγότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία επισημαίνει ότι οι αποδόσεις βελτιώθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο χάρη σε διάφορα «μέτρα προσαρμογής και βελτιστοποίησης των λειτουργικών δαπανών». Δηλαδή, ακολουθώντας πολιτική αυστηρής λιτότητας.

Τελικά, το αποτέλεσμα έχει επίσης επηρεαστεί από «την έκτακτη αύξηση των εξόδων και τον αντίκτυπο των αποσβέσεων».

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων «με πιο συντηρητικές οικονομικές προβλέψεις, δεδομένης της πολυπλοκότητας του οικονομικού περιβάλλοντος», επηρέασε τα άυλα περιουσιακά στοιχεία με καθαρή απομείωση των φόρων κατά 18 εκατομμύρια, στην αξία των φορολογικών απαιτήσεων κατά 2,6 εκατομμύρια και των υλικών για 1 εκατομμύριο.

Αυτή η λογιστική επίπτωση της απόσβεσης των περιουσιακών στοιχείων, μαζί με το υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος λόγω της ανανέωσης του χρέους, αντιπροσωπεύουν το 76% της ζημίας στο καταγεγραμμένο καθαρό αποτέλεσμα.

Απώλεια μεριδίου αγοράς

Οι επιπτώσεις της συγκυρίας στην κατανάλωση αντανακλώνται στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς, η άνοδος των τιμών  «ωφέλησε κυρίως τις ιδιωτικές ετικέτες», προκαλώντας «ελαφρά μείωση» των μεριδίων αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες (2,5 ποσοστιαίες μονάδες), την Ιταλία (2,2 μονάδες) και την Ισπανία (1,7 μονάδες).

Το καθαρό χρέος παρουσίασε επίσης αύξηση. Η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει την αύξησή του κατά 18,5%, αγγίζοντας πλέον τα 120 εκατομμύρια.

Αισιοδοξία για την παραγωγή του 2024

«Το τρέχον έτος έχει ξεκινήσει με παραμέτρους παρόμοιες με εκείνες του παρελθόντος, οπότε θα είναι επίσης μια χρονιά που θα χαρακτηρίζεται από περιορισμούς τόσο από την άποψη της ποιότητας όσο και της ποσότητας της πρώτης ύλη» προειδοποιεί η Deoleo.

Ο πρόεδρός της, Ignacio Silva, θέλησε επίσης να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

«Αν και αναμένουμε ότι το τρέχον έτος θα συνεχίσει να είναι δύσκολο, είμαστε βέβαιοι ότι η τρέχουσα κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα δούμε έναν ενισχυμένο ελαιοκομικό τομέα  μεσοπρόθεσμα. Το εμπορικό μας σήμα και οι βάσεις της εταιρείας είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την επιστροφή σε κανονικές συνθήκες της αγοράς», εξήγησε.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν να χειραγωγεί τις εξαγωγές ελαιολάδου, δείχνει πως η Τούρκία θα συμπεριφέρεται εφεξής καθαρά ως «αρπακτικό». Τα στοιχεία εισαγωγών στις...

REPORTS

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε νέα δυναμική τιμών, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και άλλα τμήματα της...

REPORTS

Έντονη πορτοκαλί λασποβροχή και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες χαρακτηρίζουν το καιρικό σκηνικό στη Νότια Ισπανία αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας δικαιολογημένες ανησυχίες στους ελαιοπαραγωγούς.

REPORTS

Ως ένδειξη της δέσμευσης για τους στόχους που έχουν τεθεί στη στρατηγική της για το 2030, η ισπανική πολυεθνική εταιρεία, Deoleo οδηγεί την αειφορία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...