Η χρονιά αφήνει µια στυφή γεύση στους παραγωγούς της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ Χαλκιδικής , καθώς η µέση τιµή της «έκατσε» στα 0,70-0,80 ευρώ το κιλό ενώ κάποια εργοστάσια, όπως τονίζεται, δεν τους έχουν εξοφλήσει ακόµη.
«Σε αυτά τα επίπεδα τίθεται ζήτηµα επιβίωσης για τους παραγωγούς», σχολίασε στην Agrenda ο Χρήστος Τσιπέλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορµύλιας, όπου κάθε χρόνο παράγονται περί τους 20.000 – 25.000 τόνους προϊόντος.
Στην Επιτροπή Ανταγωνισµούγια πιθανή χειραγώγηση τιµών
Η δραστήρια οργάνωση, που πρωτοστάτησε τον περασµένο Σεπτέµβριο στις αντιδράσεις για υψηλότερες τιµές από τη µεταποίηση, όχι µόνο δεν έριξε… λευκή πετσέτα από την αρνητική τροπή, που πήραν τα πράγµατα το 2020, αλλά φαίνεται πείσµωσε από αυτή την εξέλιξη.
«Ζητήσαµε από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισµού να διερευνηθεί η πιθανότητα χειραγώγησης των τιµών εκ µέρους των µεταποιητών, διότι σε 10 λεπτά όλες οι βιοµηχανίες κοινοποίησαν τιµοκαταλόγους και ήταν σχεδόν πανοµοιότυποι», ανέφερε ο κ. Τσιµέλης.
Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως ανάλογες επαφές έγιναν από τον ΑΣ Ορµύλιας και στις Βρυξέλλες και, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, είναι πιθανό στη συγκοµιστική σεζόν το 2021 να επισκεφτεί τη Χαλκιδική κλιµάκιο της Ε.Ε., ώστε να παρακολουθήσει από κοντά την κατάσταση όπως αυτή διαµορφώνεται.
Κινήσεις συσπείρωσης των αγροτών ενόψει της νέας σεζόν
Ταυτόχρονα η οργάνωση συζητά και µε άλλους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισµούς στη Χαλκιδική και στην Καβάλα, για την καλύτερη οργάνωσή τους ενόψει της επόµενης καλλιεργητικής περιόδου. «Εκεί κοντά στις αρχές του καλοκαιριού, σχεδιάζουµε να βρεθούµε µε τους συναδέλφους και, έχοντας και µια καλή εικόνα από την επικείµενη παραγωγή, να συναποφασίσουµε τη στάση που θα κρατήσουµε», είπε.
Οι µεγάλοι «παίκτες» ενοικίασαν φέτος και µικρότερες µονάδες
Αναφορικά µε τον όγκο της φετινής παραγωγής, ο πρόεδρος του Α.Σ. Σηµάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης σηµειώνει πως παρά τις µειωµένες αποδόσεις σε κάποιες περιοχές, γενικά υπήρξε επάρκεια ελιάς, τόσο που κάποιες από τις µεγάλες µεταποιητικές βιοµηχανίες χρειάστηκε να νοικιάσουν µικρότερες µονάδες της περιοχής για να τις επεξεργαστούν. «Συνέβη γιατί έφεραν αρκετές ελιές από την Καβάλα», επισηµαίνει ο κ. Μισαηλίδης, τονίζοντας ότι αυτή την περίοδο οι µονάδες µεταποίησης δουλεύουν διπλοβάρδιες για να ικανοποιήσουν τις παραγγελίες τους.
Μάλιστα ο συνοµιλητής µας, ανέφερε, ότι κάποιοι µεταποιητές δεν έχουν εξοφλήσει ακόµη την πρώτη ύλη που παρέλαβαν, έχοντας προκαταβάλει άλλοι το 40% και άλλοι το 60% του οφειλόµενου ποσού. Ως αποτέλεσµα οι αγρότες ξεκινούν από δύσκολη αφετηρία τη νέα καλλιεργητική σεζόν.
Καλύτερη εικόνα στην Καβάλα, µε το στήσιµο στα 92-93 λεπτά το κιλό
Στην Καβάλα τα πράγµατα εξελίχθηκαν λίγο καλύτερα, τονίζει ο γενικός διευθυντής της τοπικής ΕΑΣ, Κλέαρχος Σαραντίδης, σηµειώνοντας πως «οι αποδόσεις σε σχέση µε πέρσι, ήταν από 20% έως 25% υψηλότερες.». Παράλληλα ο κ. Σαραντίδης πρόσθεσε πως «το στήσιµο έκατσε στα 92-93 λεπτά το κιλό, µε τα 110 τεµάχια της α’ κατηγορίας να πιάνουν το 1 ευρώ».