Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ελαιόλαδα από ποικιλία Μάκρης και Μαρωνίτικης κέρδισαν τους κριτές στον διαγωνισμό Kotinos

Τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού ελαιολάδου IOOC KOTINOS 2021 αποτυπώνουν τη δυναμική που αποκτούν λιγότερο γνωστές ελληνικές ποικιλίες λαδοελιάς, με την ποικιλία της Μάκρης Αλεξανδρούπολης μαζί με αυτήν της Μαρωνίτικης να διακρίνονται και να στέκονται ισάξια δίπλα στην αδιαμφησβήτητη Κορωνέικη.

Οι σημαίες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κυματίζουν στις κορυφαίες θέσεις των ελαιολάδων που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στον 6ο Διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου IOOC KOTINOS 2021, τον οποίο διοργάνωσε  η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ. Η ποιότητα της μεγαλύτερης πλειοψηφίας των υποβληθέντων δειγμάτων ήταν υψηλή και ο ανταγωνισμός μεγάλος σημειώνει σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών.

Η τιμητική εκδήλωση βράβευσης των διακριθέντων ελαιολάδων και επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, εφόσον οι συνθήκες κατά του COVID -19 επιτρέψουν τη φυσική παρουσία όλων  των βραβευόμενων.

Τα ελαιόλαδα και οι εταιρίες οι οποίες διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό IOOC KOTINOS 2021 έχουν ως εξής:

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αξιολόγησης εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων IOOC KOTINOS πραγματοποιείται με τα αυστηρά κριτήρια του διεθνώς καταξιωμένου διαγωνισμού MARIO SOLINAS του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (ΔΣΕ).

Επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι γευσιγνώστες, Panel leaders διαπιστευμένων Οργανοληπτικών Εργαστηρίων της χώρας μας ή ενεργά Mέλη αυτών, είναι η κα Έφη Χριστοπούλου, χημικός εμπειρογνώμων της Ε.Ε. και του Δ.Σ.Ε., υπεύθυνη της διαπιστευμένης από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένης από το Δ.Σ.Ε. Οργανοληπτικής ομάδας του ΣΕΒΙΤΕΛ και εκπαιδεύτρια Δ.Σ.Ε.

Τα Μέλη της επιτροπής (με αλφαβητική σειρά) είναι τα εξής:

–              Βελισάρη Βελούδω

–              Γαλή Αλίκη

–              Δημητρακόπουλος Τάκης

–              Κάτσαρης Παναγιώτης

–              Κολιάτσου  Μαρία

–              Κουζούμη Ευστρατία

–              Μαθιοπούλου Δήμητρα

–              Μαρκόπουλος Κώστας

–              Μπαρμποπούλου Ελένη

–              Πολυχρονόπουλος Νίκος

 

Επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι γευσιγνώστες, Panel leaders διαπιστευμένων Οργανοληπτικών Εργαστηρίων της χώρας μας ή ενεργά Mέλη αυτών, είναι η κα Έφη Χριστοπούλου, χημικός εμπειρογνώμων της Ε.Ε. και του Δ.Σ.Ε., υπεύθυνη της διαπιστευμένης από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένης από το Δ.Σ.Ε. Οργανοληπτικής ομάδας του ΣΕΒΙΤΕΛ και εκπαιδεύτρια Δ.Σ.Ε. 

Ο Διαγωνισμός «KOTINOS» διακρίνεται για:

o         τις διαδικασίες και τα κριτήρια που τηρούνται, σύμφωνα με τον πλέον καταξιωμένο διεθνώς Διαγωνισμό MARIO SOLINAS που διεξάγει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας,

o             την αξιολόγηση των συμμετοχών σε δύο επίπεδα,

–              την σε πρώτο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετεχόντων δειγμάτων σύμφωνα με την επίσημη οργανοληπτική μέθοδο από την Ομάδα Δοκιμαστών του διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένου από το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο (ΔΣΕ) Οργανοληπτικού Εργαστηρίου του ΣΕΒΙΤΕΛ, με σκοπό να επιλεγούν μόνο τα δείγματα που ανήκουν στην κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και να ταξινομηθούν σύμφωνα με την διάμεση τιμή έντασης του φρουτώδους,

–              την σε δεύτερο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετεχόντων δειγμάτων από Ομάδα διεθνώς καταξιωμένων Δοκιμαστών για την ανάδειξη των νικητών για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες βραβείων (Συμβατικά, ΠΟΠ-ΠΓΕ, Βιολογικά).

–              Την συμμετοχή και ελαιολάδων από μεμονωμένους παραγωγούς

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...