Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΚΟΤΙΝOS 2023

Με στόχο την ανάδειξη, την προβολή και τη διάδοση της υψηλής ποιότητας του ελαιολάδου, η Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ», σε συνεργασία και με την υποστήριξη θεσμικών φορέων του ελαιοκομικού τομέα, διοργανώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “ΚΟΤΙΝΟS 2023”.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λήξη προθεσμίας αποστολής αιτήσεων: 3 Απριλίου 2023

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2023

Στις 3 Απριλίου λήγει η προθεσμία αποστολής αιτήσεων για τη συμμετοχή ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβέων, τυποποιητών και εμπόρων ελαιολάδου στον 8ο Διαγωνισμό Ποιότητας «KOTINOS 2023» για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Οι επιχειρηματίες και οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δώσουν την ευκαιρία στα προϊόντα τους να κατακτήσουν μια θέση μεταξύ των κορυφαίων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων της τρέχουσας εσοδείας 2022/23, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ στο email info@filaios.org και να αποστείλουν τα ελαιόλαδα στη διεύθυνση Ξενοφώντος 15α, Αθήνα, 10557, έως την 3η Απριλίου 2023.

Στο Διαγωνισμό έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να αξιολογηθούν πέραν των επωνύμων – τυποποιημένων ελαιολάδων και τα ελαιόλαδα που διακινούν οι παραγωγοί προς τα επίσημα κανάλια εμπορίας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητάς τους.

Οι συμμετοχές εντάσσονται σε μια από τις δύο Ομάδες:

Ομάδα Α’.

  • Επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου κάθε μορφής
  • Συνεταιριστικές Οργανώσεις
  • Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες διαθέτουν στην αγορά επώνυμο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Ομάδα Β’.

  • Ελαιοπαραγωγοί

Οι κατηγορίες εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που θα βραβευθούν στο Διαγωνισμό, τόσο για την ομάδα Α’ όσο και για την Ομάδα Β’, είναι οι ακόλουθες:

  1. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ
  2. Βιολογικά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα
  3. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας

Για κάθε μία από τις ανωτέρω τρεις κατηγορίες ελαιολάδων θα απονεμηθούν, ανάλογα με τη διάμεση τιμή της έντασης του φρουτώδους – ισχυρή, μεσαία, απαλή – βραβεία ως εξής:

  1. i) ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2023
  2. ii) ΑΡΓΥΡΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2023

iii) ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2023

  1. iv) Έπαινος 2023 (σε όσα ελαιόλαδα συγκεντρώσουν βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του 70 στην κλίμακα του 100, στην κατηγορία την οποία ανήκουν)

Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην ποιότητα του ελαιολάδου, την οποία θα διοργανώσει η «ΦΙΛΑΙΟΣ» σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΦΙΛΑΙΟΣ

Το επιστημονικό σωματείο με την επωνυμία ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ και τον διακριτικό τίτλο «Φίλαιος» ιδρύθηκε το 1998 από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται με το ελαιόδεντρο και τα προϊόντα του.Στόχο έχει την ανάδειξη του ελαιολάδου, της βρώσιμης ελιάς και των άλλων προϊόντων της ελιάς ως εθνικών προϊόντων, την αναγνώριση της διατροφικής τους αξίας και της συμβολής τους στην υγιεινή διατροφή καθώς και την προβολή του ιστορικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού τους χαρακτήρα αλλά και την προώθησή τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μεταξύ των δράσεων της Λέσχης περιλαμβάνονται: η διοργάνωση του Διαγωνισμού «ΚΟΤΙΝΟΣ», η διοργάνωση του Διαγωνισμού Καινοτομίας «OLIVE CHALLENGE», η διοργάνωση εκδηλώσεων του θεσμού ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ, webinars στο πλαίσιο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ, η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, σεμιναρίων γευσιγνωσίας, συνεδρίων, διαλέξεων και εκθέσεων. Επίσης, η συνεργασία και διατήρηση συνεχών επαφών με αρμόδιους κρατικούς φορείς, ελληνικούς και διεθνείς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια και ιδρύματα, επαγγελματικούς φορείς. Τέλος, η διοργάνωση εκδηλώσεων γαστρονομικού, επιμορφωτικού και εορταστικού χαρακτήρα, η προκήρυξη επιστημονικών εργασιών, η επιμέλεια ενημερωτικών εντύπων και περιοδικών και η δημοσίευση εκλαϊκευμένων άρθρων.

Μέλη της Λέσχης μπορούν να γίνουν πρόσωπα που δραστηριοποιούνται γύρω από το ελαιόλαδο & την επιτραπέζια ελιά και αποδεδειγμένα τα υπηρετούν είτε στον εμπορικό τομέα, είτε στον τομέα της έρευνας, είτε στον τομέα της διατροφής, είτε ως πιστοί φίλοι-καταναλωτές τους.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...