Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Διαβαθμίσεις ποιότητας ελαιολάδου όπως στην Ευρώπη προωθούν στις ΗΠΑ

Η Αμερικανική Ένωση Παραγωγών Ελαιόλαδου, η Deoleo και η Βόρεια Αμερικανική Ένωση Ελαιόλαδου προωθούν αυστηρότερες πρακτικές ποιότητας και επισήμανσης προς όφελος των αμερικανών καταναλωτών. Η αίτηση καθορίζει σαφείς ορισμούς για τις ποιοτικές βαθμίδες του ελαιόλαδου – εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο και ελαιόλαδο.

Σήμερα, η Αμερικανική Ένωση Παραγωγών Ελαιόλαδου (AOOPA), η Βόρεια Αμερικανική Ένωση Ελαιόλαδου (NAOOA) και η Deoleo, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στον κόσμο, υπέβαλαν κοινή υποβολή πολίτη στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) για την υιοθέτηση επιβαλλόμενων, επιστημονικά βασισμένων προτύπων για το ελαιόλαδο.

Η αίτηση προβάλλει σαφείς ορισμούς για τις διαβαθμίσεις του ελαιόλαδου – εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο και ελαιόλαδο – που θα βοηθήσουν τους αμερικανικούς καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα και να έχουν εμπιστοσύνη στην ποιότητα και την αυθεντικότητα του ελαιόλαδου που αγοράζουν. Αυτή η σαφήνεια θα οδηγήσει επίσης σε καλύτερη κατανόηση των οφελών της διατροφής σε διαφορετικά επίπεδα τιμών.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η AOOPA, η Deoleo και η NAOOA έχουν συνεργαστεί για τον καθορισμό αυστηρότερων προτύπων κατάταξης και επισήμανσης ελαιολάδου που θα ωφελήσουν όλους. Τα νέα πρότυπα, τα οποία η FDA θα είναι εξουσιοδοτημένη να επιβάλει μετά από τελική απόφαση και διάστημα δημόσιας διαβούλευσης, θα αποτελούσαν την πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εφαρμόζει υποχρεωτικούς κανονισμούς για το ελαιόλαδο, και αποτελεί ένα βασικό βήμα προς τη διασφάλιση μιας πιο ειλικρινούς, δίκαιης και ανταγωνιστικής βιομηχανίας.

«Για πρώτη φορά, δημοφιλείς εταιρείες όπως η California Olive Ranch, η Pompeian, η Bertolli, η Filippo Berio, η Colavita, η Star, η Cobram Estate και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση προτύπων που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της σύγχυσης των καταναλωτών γύρω από ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα τρόφιμα που μπορούν να καταναλώσουν. Οι αυστηρότερες πρακτικές επισήμανσης θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να αισθάνονται βεβαιότητα ότι το ελαιόλαδο που αγοράζουν θα παρέχει την ποιότητα, την αξία και τα οφέλη για την υγεία που αναμένουν,» δήλωσε ο Πρόεδρος της NAOOA, Marco de Ceglie.

Εάν εγκριθούν από την FDA, τα πρότυπα θα προσφέρουν στους καλλιεργητές, τους παραγωγούς και τους εμφιαλωτές ένα προβάδισμα σε μία υψηλά ανταγωνιστική αγορά, και θα θεσπίσουν πρακτικές που θα δημιουργήσουν μια πιο αξιόπιστη βιομηχανία. Η τρέχουσα κοινή αίτηση ανταποκρίνεται στο αίτημα της FDA για μια ισχυρή και ενοποιημένη προσπάθεια από τη βιομηχανία, και αντιμετωπίζει όλα τα σχετικά σημεία αναφοράς.

Καλώντας για αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ποιότητας, η βιομηχανία μπορεί να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές αισθάνονται ασφαλείς σχετικά με το τι αγοράζουν και, δια της επέκτασης, για τη διατροφική και τις ωφέλειες που παρέχει το ελαιόλαδο τους για την υγεία. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση ορισμένων τύπων λιπών είναι ζωτικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, και το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που είναι φιλικά προς την καρδιά. Επίσης, περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών της καρδιάς. Το ελαιόλαδο μπορεί ακόμα να έχει οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και να περιέχει ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι έχει οφέλη για αυτούς που κινδυνεύουν από διαβήτη. Αυτή τη στιγμή, οι περιπτώσεις διαβήτη και παχυσαρκίας αυξάνονται, με σχεδόν έναν στους 10 ενηλίκους ανάμεσα σε 20 και 70 ετών να διαγιγνώσκεται ως διαβητικός. Σε μια μοναδική μελέτη, μία ερευνητική ομάδα στο Virginia Tech έχει καθορίσει τις ιδιότητες του ελαιόλαδου που το καθιστούν τον πιο οικονομικό τρόπο για τη μείωση των κινδύνων διαβήτη και συναφών ζητημάτων βάρους. Η ομάδα ανακάλυψε ότι η ελευρωπαΐνη, μία χυμική ένωση που βρίσκεται φυσικά στο ελαιόλαδο, αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, υποστηρίζοντας καλύτερο έλεγχο της μεταβολής και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Προηγούμενες πολίτικες αιτήσεις για Πρότυπα Ταυτότητας έχουν οδηγήσει στην έγκριση κανονισμών για διάφορα προϊόντα τροφίμων. Οι συμμετέχουσες στην κοινή αίτηση αυτή ελπίζουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια τυποποιημένη προσέγγιση που θα ωφελήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τη βιομηχανία.

«Οι αμερικανοί παραγωγοί ελαιόλαδου δεσμεύονται να παρέχουν στους καταναλωτές υψηλής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο. Το προτεινόμενο πρότυπο ταυτότητας για το ελαιόλαδο εξασφαλίζει ότι οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστεύονται ότι όταν αγοράζουν μια φιάλη παρθένου ελαιόλαδου ή οποιαδήποτε βαθμίδα ελαιόλαδου, η επισήμανση είναι ειλικρινής. Οι αμερικανοί καλλιεργητές ελαιόλαδου γνωρίζουν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο ελαιόλαδο που αγοράζουν είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της ζήτησης, που θα προκαλέσει επενδύσεις και ανάπτυξη στην αμερικανική βιομηχανία ελαιόλαδου», δήλωσε ο Jim Lipman, Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Παραγωγών Ελαιόλαδου.

«Το νέο προτεινόμενο Πρότυπο Ταυτότητας θα παρέχει σαφήνεια για τους καταναλωτές και μεγαλύτερη νομική βεβαιότητα για τους κατασκευαστές», συνέχισε ο Πρόεδρος της NAOOA, de Ceglie. «Θα βοηθήσει επίσης στη διαφοροποίηση των ελαιόλαδων από άλλα λιγότερο υγιεινά έλαια μαγειρέματος. Όλες οι βαθμίδες ελαιόλαδου έχουν δυνητικά οφέλη για την υγεία, αλλά γενικά, όσο περισσότερη γεύση, τόσο περισσότερα οφέλη. Το Πρότυπο Ταυτότητας θα επιτρέψει στους καταναλωτές να επιλέξουν τα ελαιόλαδα που είναι κατάλληλα για τον προϋπολογισμό τους, τις γευστικές προτιμήσεις τους και την επιθυμία τους να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για την υγεία τους.»

«Πιστεύουμε ότι έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές νιώθουν βεβαιότητα για το ελαιόλαδό τους. Στη Deoleo, και για τις κορυφαίες μας μάρκες όπως η Bertolli και η Carapelli, η ποιότητα είναι μέρος του DNA μας, και θέλουμε να μοιραστούμε αυτήν τη δέσμευση για την ποιότητα με τους πελάτες μας. Εάν εγκριθεί από την FDA, η αίτησή μας για πιο αυστηρά πρότυπα θα αποτελέσει ένα βασικό βήμα στην ενδυνάμωση των αμερικανικών καταναλωτών με διαφανή, ειλικρινή επισήμανση,» συμπλήρωσε ο Ignacio Silva, Πρόεδρος και CEO της Deoleo.

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.