Connect with us

Αναζήτηση

SPECIALS

Από τον ελαιώνα της Μαγνησίας στις αγορές όλης της Γης η Moschos Olives- Extra Virgin Olive Oil

Η επιχείρηση παραγωγής, τυποποίησης και εµπορίας κυρίως επιτραπέζιας ελιάς και σε µικρότερο βαθµό ελαιολάδου Moschos Olives- Extra Virgin Olive Oil ιδρύθηκε το 2014 από τον Θοδωρή Μόσχο, µε έδρα έξω από τους Αγ. Θεοδώρους Μαγνησίας και εµπορεύεται περίπου 1.000 τόνους Καλαµών και Αµφίσσης που προµηθεύεται κυρίως από την Κεντρική Ελλάδα.

Σήµερα η επιχείρηση διοικείται από τα δύο αδέρφια Θοδωρή και Γιάννη Μόσχο που συνεργάζονται µε διακριτούς ρόλους, µε τον Θοδωρή Μόσχο να είναι υπεύθυνος της παραγωγής και των προµηθειών ελιάς και τον Γιάννη Μόσχο µε αρµοδιότητα το εµπορικό αντικείµενο και τις εξαγωγές. Αποφασιστικό ρόλο στη στροφή στις εξαγωγές, οι οποίες σήµερα αποτελούν το 95% των πωλήσεων, στάθηκε η εκτίµηση ότι η ελληνική αγορά έχει σηµαντικούς περιορισµούς. «Στην αρχή απευθυνθήκαµε και στην ελληνική αγορά αλλά στην πορεία εκτιµήσαµε ότι υστερεί έναντι αγορών του εξωτερικού.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 970 της Agrenda

 

Η Ελλάδα είναι µικρή αγορά για τόσους πολλούς ελαιοπαραγωγούς ενώ και πληθυσµιακά είναι µια σχετικά µικρή αγορά. Επίσης µην ξεχνάµε πως σε πολλές περιπτώσεις οι Έλληνες καταναλώνουν ελιές και λάδι που έχουν παράξει οι ίδιοι», θα πει ο κ. Μόσχος. Επιπλέον οι όροι πληρωµής εντός Ελλάδας και ειδικά όσον αφορά σε αλυσίδες λιανικής ήταν πολύ χειρότεροι από αυτούς στις εξαγωγές. «Οι αλυσίδες λιανικής λειτουργούν µε πολύ µεγάλες πιστώσεις και µακριά διαστήµατα αποπληρωµής. Αντίθετα η πληρωµή σε πωλήσεις µας στο εξωτερικό προκαταβάλλεται ενώ ο µεγαλύτερος χρόνος πίστωσης είναι ένας µήνας. Σε αυτή την περίπτωση δε φροντίζουµε να είναι ασφαλισµένη η πληρωµή από ασφαλιστική εταιρεία µε την οποία συνεργαζόµαστε», αναφέρει ο ίδιος.

Η ανάπτυξη καθιστά απολύτως αναγκαία την επέκταση υποδομών και εξοπλισμού

Η επιχείρηση διαθέτει µόνο συµβατικό προϊόν, καθώς τα κανάλια που απευθύνεται είναι αυτά της HORECA και του industry, δηλαδή εργοστασίων που τυποποιούν το προϊόν σε δικές τους εγκαταστάσεις και τα οποία δεν ζητούν βιολογικό προϊόν. Στο ξεκίνηµα, όπως θα πει ο Γιάννης Μόσχος, στηρίχθηκαν και σε γνωριµίες και το δίκτυο που είχε δηµιουργήσει µες από προϋπηρεσία  σε τµήµατα εξαγωγών εταιρειών τροφίµων. «Σηµαντικό ρόλο έπαιξε η συνεργασία µε agents για τις αγορές της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Αγγλίας, οι οποίοι πληρώνονται µε προµήθεια και διαθέτουν δίκτυο από χονδρεµπόρους εισαγωγείς. Επιπλέον στηριχθήκαµε σε προσωπικές µου γνωριµίες ενώ ανοίξαµε πόρτες εντοπίζοντας πιθανούς αγοραστές µες από τα κατά τόπους προξενεία καθώς και µες από έρευνα στο διαδίκτυο».

Στα µελλοντικά σχέδια της Moschos Olives είναι και η στροφή στην αγορά λιανικής, κάτι που πρέπει να στηθεί µε πολύ προσεκτικά βήµατα.

Σχετικά µε την πορεία της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια ο κ. Μόσχος δηλώνει ικανοποιηµένος. «Επιτύχαµε να ανοίξουµε νέες αγορές όπως αυτή της Αυστραλίας ενώ κάναµε βήµατα τόσο στην αγορά των ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Παράλληλα αναβαθµίσαµε τον µηχανολογικό εξοπλισµό βάζοντας στην παραγωγή νέα εκπυρηνωτικά µηχανήµατα». Όσον αφορά στην αρχική επένδυση αυτή ανήλθε σε περίπου µισό εκατοµµύριο ευρώ εκ του οποίου περίπου το ήµισυ καλύφθηκε από ΕΣΠΑ. Παράλληλα η εταιρεία έχει ήδη αιτηθεί στο Ταµείο Ανάκαµψης µε στόχο την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη αγορά νέου µηχανολογικού εξοπλισµού αλλά και την ενεργειακή αυτονοµία.  «Η  ανάπτυξη των πωλήσεων σηµαίνει ότι είµαστε πλέον πολύ κοντά στη µέγιστη δυναµικότητα των υποδοµών. Παράλληλα σκοπεύουµε να εγκαταστήσουµε φωτοβολταϊκά στη στέγη», αναφέρει ο κ. Μόσχος. Η επιχείρηση όπως αναφέρει ο ίδιος έγινε κερδοφόρα µετά τα πρώτα 3-4 χρόνια λειτουργίας ενώ ο τζίρος για το 2023 έκλεισε στο 1,5 εκατ. ευρώ «Για το 2024 αναµένουµε ο τζίρος να κλείσει στα 2 εκατ. ευρώ», προσθέτει ο κ. Μόσχος.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...