Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αγρότες – μουσικοί βγάζουν ελαιόλαδο των 60 ευρώ το κιλό σε ελαιώνα Χαλκιδικής

Δύο μουσικοί από τη Θεσσαλονίκη μπήκαν στην εμφιάλωση με 90 στρέμματα ελιάς Χαλκιδικής

Κατά τους τουριστικούς µήνες µουσικοί και όλο τον υπόλοιπο καιρό επιχειρηµατίες αγρότες, ο ∆ηµήτρης και ο Ανδρέας Τσικούρης, δύο αδέρφια από την Χαλκιδική, κάνουν τα πρώτα τους βήµατα στον χώρο του premium ελαιολάδου, µε το προϊόν τους να αγγίζει στο ράφι ακόµα και τα 60 ευρώ το κιλό.

Ούτε δύο χρόνια δεν πέρασαν από τότε που συστήθηκαν στις αγορές µε το βιολογικό αγουρέλαιο Thallon, φτιαγµένο από χονδρελιά Χαλκιδικής, µια αγαπηµένη από τους καταναλωτές ποικιλία, η οποία όµως περνάει δύσκολα στα µονοπάτια του εµπορίου.

Τα δύο αδέρφια, µεγαλωµένα στην Ορµύλια Χαλκιδικής, δεν µπορούσαν παρά να έχουν από την παιδική τους ηλικία τριβή µε τη συγκεκριµένη ποικιλία ελιάς και µέχρι το 2019 φρόντιζαν συστηµατικά τα 90 στρέµµατα της οικογένειας και παρέδιδαν σε εµπόρους τον καρπό µε µια µέση τιµή πενταετίας γύρω στα 0,80 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε υπολογισµούς του ∆ηµήτρη Τσικούρη.

Όντας µουσικοί του έντεχνου και µάλιστα γνωστοί στη φιλόµουση κοινότητα της Θεσσαλονίκης, τα κίνητρά τους να πάνε ένα βήµα παραπέρα την οικογενειακή αγροτική εκµετάλλευση δεν ήταν αµιγώς οικονοµικά. «Ένα πρόβληµα υγείας συγγενικού προσώπου µας έκανε να ψαχτούµε λίγο παραπάνω µε την υγεία µας και αυτό το µονοπάτι µας οδήγησε και στον ουσιαστικό παράγοντα της διατροφής» λέει ο συνοµιλητής µας στην Agrenda.

Μέτρησαν τότε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο της Αθήνας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που έφτιαχναν µε τις ψιλές ελιές για το σπίτι και είδαν ότι το προϊόν τους εµπίπτει στην κατηγορία των εξαιρετικά premium ελαιολάδων.

Ενδιαφέρον από γείτονες παραγωγούς για αβάντα στους όγκους ελαιοποίησης

Από τη στιγµή όµως που αποφάσισαν να µπούνε στο χορό της αγοράς τυποποιηµένου ελαιολάδου το 2018, ζύγισαν µε επενδυτική µατιά κάθε τους κίνηση. «Θέλαµε να γίνει επαγγελµατική δουλειά από την αρχή. Απευθυνθήκαµε σε εταιρεία για το marketing, φτιάξαµε καλή συσκευασία και ιστοσελίδα» λέει ο ∆ηµήτρης, που αποτιµά σε περίπου 50.000 ευρώ την αρχική επένδυση που έκαναν τα δύο αδέρφια.

Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης, εµφιαλώνονται περίπου 2 τόνοι αγουρέλαιο, µε τις ελιές να µαζεύονται προς τα τέλη Σεπτέµβρη και να χρειάζονται περίπου 10 κιλά καρπού για να παραχθεί 1 κιλό ελαιολάδου. Βασική αγορά για το προϊόν της αγροτικής εταιρείας που έστησαν οι δυο τους είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Γερµανία, ενώ εξαγωγές γίνονται στη Φιλανδία και τη Σουηδία. Φυσικά, η εταιρεία ίσα που πρόλαβε την προ πανδηµίας εποχή και έτσι οι λιγοστές τουριστικές ροές, οι αραιές και άτονες διαδικτυακές εκθέσεις και η οικονοµική επισφάλεια που επέβαλε η συνθήκη του κορωνοϊού, καλύπτουν το µεγαλύτερο µέρος της έως τώρα πορείας του Thallon.

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

«Αν βασιστούμε στις αξίες της ελαιοκομίας: την Υγεία, τη Γαστρονομία, τον Μεσογειακό Πολιτισμό και το Περιβάλλον, μπορούμε να γίνουμε ακατανίκητοι. Δεν υπάρχει λιπαρή ουσία...

REPORTS

Μείωση έως 70% δείχνουν φέτος τα σημάδια στην παραγωγή ελιάς στη Χαλκιδική και στην Καβάλα. Εξαιτίας του ήπιου χειμώνα και των παγετών, τα δέντρα...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

 του Ηλία Ηλιάσκου Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολλή κουβέντα για το θέμα της ελιάς Καλαμών, την ονομασία της ποικιλίας και τις τιμές της....

REPORTS

Με σημείο αναφοράς τη γειτνίαση, είτε στο χώρο είτε στη φιλοσοφία παραγωγής, φαίνεται πως η ελληνική κοινότητα premium έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι έτοιμη να...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Elaiaskarpos.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.