Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αγρότες – μουσικοί βγάζουν ελαιόλαδο των 60 ευρώ το κιλό σε ελαιώνα Χαλκιδικής

Δύο μουσικοί από τη Θεσσαλονίκη μπήκαν στην εμφιάλωση με 90 στρέμματα ελιάς Χαλκιδικής

Κατά τους τουριστικούς µήνες µουσικοί και όλο τον υπόλοιπο καιρό επιχειρηµατίες αγρότες, ο ∆ηµήτρης και ο Ανδρέας Τσικούρης, δύο αδέρφια από την Χαλκιδική, κάνουν τα πρώτα τους βήµατα στον χώρο του premium ελαιολάδου, µε το προϊόν τους να αγγίζει στο ράφι ακόµα και τα 60 ευρώ το κιλό.

Ούτε δύο χρόνια δεν πέρασαν από τότε που συστήθηκαν στις αγορές µε το βιολογικό αγουρέλαιο Thallon, φτιαγµένο από χονδρελιά Χαλκιδικής, µια αγαπηµένη από τους καταναλωτές ποικιλία, η οποία όµως περνάει δύσκολα στα µονοπάτια του εµπορίου.

Τα δύο αδέρφια, µεγαλωµένα στην Ορµύλια Χαλκιδικής, δεν µπορούσαν παρά να έχουν από την παιδική τους ηλικία τριβή µε τη συγκεκριµένη ποικιλία ελιάς και µέχρι το 2019 φρόντιζαν συστηµατικά τα 90 στρέµµατα της οικογένειας και παρέδιδαν σε εµπόρους τον καρπό µε µια µέση τιµή πενταετίας γύρω στα 0,80 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε υπολογισµούς του ∆ηµήτρη Τσικούρη.

Όντας µουσικοί του έντεχνου και µάλιστα γνωστοί στη φιλόµουση κοινότητα της Θεσσαλονίκης, τα κίνητρά τους να πάνε ένα βήµα παραπέρα την οικογενειακή αγροτική εκµετάλλευση δεν ήταν αµιγώς οικονοµικά. «Ένα πρόβληµα υγείας συγγενικού προσώπου µας έκανε να ψαχτούµε λίγο παραπάνω µε την υγεία µας και αυτό το µονοπάτι µας οδήγησε και στον ουσιαστικό παράγοντα της διατροφής» λέει ο συνοµιλητής µας στην Agrenda.

Μέτρησαν τότε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο της Αθήνας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που έφτιαχναν µε τις ψιλές ελιές για το σπίτι και είδαν ότι το προϊόν τους εµπίπτει στην κατηγορία των εξαιρετικά premium ελαιολάδων.

Ενδιαφέρον από γείτονες παραγωγούς για αβάντα στους όγκους ελαιοποίησης

Από τη στιγµή όµως που αποφάσισαν να µπούνε στο χορό της αγοράς τυποποιηµένου ελαιολάδου το 2018, ζύγισαν µε επενδυτική µατιά κάθε τους κίνηση. «Θέλαµε να γίνει επαγγελµατική δουλειά από την αρχή. Απευθυνθήκαµε σε εταιρεία για το marketing, φτιάξαµε καλή συσκευασία και ιστοσελίδα» λέει ο ∆ηµήτρης, που αποτιµά σε περίπου 50.000 ευρώ την αρχική επένδυση που έκαναν τα δύο αδέρφια.

Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης, εµφιαλώνονται περίπου 2 τόνοι αγουρέλαιο, µε τις ελιές να µαζεύονται προς τα τέλη Σεπτέµβρη και να χρειάζονται περίπου 10 κιλά καρπού για να παραχθεί 1 κιλό ελαιολάδου. Βασική αγορά για το προϊόν της αγροτικής εταιρείας που έστησαν οι δυο τους είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Γερµανία, ενώ εξαγωγές γίνονται στη Φιλανδία και τη Σουηδία. Φυσικά, η εταιρεία ίσα που πρόλαβε την προ πανδηµίας εποχή και έτσι οι λιγοστές τουριστικές ροές, οι αραιές και άτονες διαδικτυακές εκθέσεις και η οικονοµική επισφάλεια που επέβαλε η συνθήκη του κορωνοϊού, καλύπτουν το µεγαλύτερο µέρος της έως τώρα πορείας του Thallon.

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...