Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έως 18 Οκτωβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής για τους διαγωνισμούς ελαιολάδου της «ΦΙΛΑΙΟΣ»

Για 3η συνεχή χρονιά, η επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ» διοργανώνει δυο Διεθνείς Διαγωνισμούς Ποιότητας, των Επιτραπέζιων Ελιών και των Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων.

Οι δύο διαγωνισμοί «TABLE OLIVES TROPHY» και «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY», έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα και την προβολή των προϊόντων του, ενώ παράλληλα, προσφέρουν την εξαιρετική ευκαιρία στις επιχειρήσεις του ελαιοκομικού τομέα, να αποκτήσουν ένα βραβείο κύρους.

Μπορούν να συμμετέχουν σε αυτούς τυποποιητικές, εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις του ελαιόλαδου, αλλά και της επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

  1. «TABLE OLIVES TROPHY», ENA ΒΡΑΒΕΙO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ

Η επιτραπέζια ελιά, ως καλωσόρισμα στο τραπέζι, ως μεζές, ως συστατικό της σαλάτας, της πίτσας και πολλών συνταγών, αλλά και σε ποτά και κοκτέιλ, αποτελεί σταθερή αξία στη μεσογειακή διατροφή, καθώς και σε κουζίνες πολλών περιοχών στον κόσμο.

Η ποιότητα και η γεύση της επιτραπέζιας ελιάς εξαρτάται και καθορίζεται από την ποικιλία του ελαιόδεντρου, την ωριμότητά της κατά τη συγκομιδή και  την επεξεργασία που έχει υποστεί. Τα ιδιαίτερα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά της, θετικά και αρνητικά, γίνονται αντιληπτά με την όσφρηση, τη γεύση και την αίσθηση που αφήνει στο στόμα ο καρπός, όπως η τραγανότητά του.

Έμπειροι γευσιγνώστες αξιολογούν την κάθε ελιά και την κατατάσσουν στις αντίστοιχες κατηγορίες – μια διαδικασία η οποία θα αναδείξει τους νικητές του διαγωνισμού.

Στο «Table Olives Trophyμπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελιάς κάθε νομικής μορφής, Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμες τυποποιημένες επιτραπέζιες ελιές.

Προθεσμία υποβολής Αιτήσεων : Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Κατηγορίες Βραβείων:

  • πράσινες ελιές είτε επεξεργασμένες σε αλκαλικά διαλύματα
  • φυσικές πράσινες ελιές
  • φυσικές ώριμες (μαύρες) ελιές
  • φυσικές αφυδατωμένες ή ζαρωμένες ή συρρικνωμένες ελιές
  • ελιές μαυρισμένες με οξείδωση σε άλμη και
  • μείγματα ελιών – άλλες περιπτώσεις.

Κόστος συμμετοχής

100 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, ανά δείγμα.

Το κατά περίπτωση οφειλόμενο ποσό, μπορεί να κατατίθεται στους κάτωθι τραπεζικούς λογαριασμούς με την ένδειξη:

“TABLE OLIVES TROPHY 2024” / ΦΙΛΑΙΟΣ- ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHA BANK, IBAN GR64 0140 1200 1200 0200 2009 914
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΙΒΑΝ GR67 0172 0490 0050 4910 1254 205

Υποβολή Αιτήσεων και αποστολή δειγμάτων:

ΦΙΛΑΙΟΣ

Ξενοφώντος 15 Α,  7ος  όροφος

105 57 Αθήνα

Τηλ. 210 4132945 / e– mail: gram@filaios.org

Απονομή βραβείων- διακρίσεων

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024,12:30 στον εκθεσιακό  χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

 

  1. «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY», ENΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 Η ένταση των θετικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, όπως το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο, και η απουσία των αρνητικών χαρακτηριστικών, όπως το ταγγό, το ξυδάτο ή το μουχλιασμένο, θα καθορίσουν τους νικητές του Διαγωνισμού «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY». Οι έμπειροι επαγγελματίες γευσιγνώστες της Επιτροπής, αξιολογούν τα ελαιόλαδα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και επιβραβεύουν τους επιχειρηματίες που μεριμνούν με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, με συγκομιδή στην κατάλληλη ωριμότητα του καρπού, σωστή ελαιοποίηση και τυποποίηση, για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, με ένα βραβείο.

Ειδικά για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, η φετινή 3η διοργάνωση του OLIVE OIL TROPHY αποτελεί μια πρόκληση για συμμετοχές και ανάδειξη των καλύτερων φρέσκων – πρωτόλαδων – αγουρέλαιων ( άμεσης συλλογής και τυποποίησης) που θα αναμετρηθούν για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, την έντονα φρουτώδη γεύση τους από αρώματα του φρεσκοκομμένου άγουρου πράσινου ελαιόκαρπου, το έντονα πικρό και πικάντικο, με τις μυρωδιές της φύσης, τα πολύπλοκα αρώματα, όπως αρμόζει στον μοναδικό και πολύτιμο χυμό της ελιάς. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το αγουρέλαιο «Ομφάκιο ή ωμοτριβές» και έτσι το OLIVE OIL TROPHY μετονομάζεται, λόγω του πρωίμου χρόνου διοργάνωσής του, σε “ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY

Στον Διαγωνισμό «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY» μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου κάθε νομικής μορφής, Συνεταιριστικές Οργανώσεις και  Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα  ελαιόλαδα.

Προθεσμία υποβολής Αιτήσεων – Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Κατηγορίες Βραβείων

  • Εξαιρετικά́ Παρθένα Ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ
  • Βιολογικά́ Εξαιρετικά́ Παρθένα Ελαιόλαδα και
  • Εξαιρετικά́ Παρθένα Ελαιόλαδα (συμβατικής καλλιέργειας).

Για κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και για την ισχυρή, μεσαία και απαλή ένταση του φρουτώδους, θα απονεμηθούν βραβεία στις κατηγορίες Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο και Έπαινοι.

Κόστος συμμετοχής

150 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ανά δείγμα.

Το κατά́ περίπτωση οφειλόμενο ποσό́ μπορεί́ να κατατίθεται στους κάτωθι τραπεζικούς λογαριασμούς με την ένδειξη:

“ ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY 2024” / ΦΙΛΑΙΟΣ- ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHA BANK, IBAN GR64 0140 1200 1200 0200 2009 914
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΙΒΑΝ GR67 0172 0490 0050 4910 1254 205

Υποβολή Αιτήσεων και αποστολή δειγμάτων: 

ΦΙΛΑΙΟΣ

Ξενοφώντος 15 Α,  7ος  όροφος

105 57 Αθήνα

Τηλ. 210 4132945 / e– mail: gram@filaios.org

Απονομή βραβείων – διακρίσεων

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024,12:30, στον εκθεσιακό χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop, (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ Τριφυλίας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο από λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές - Υπολείμματα φυτοφαρμάκων...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ως μια ετήσια συνάντηση των ανθρώπων του μεσογειακού ελαιώνα, και κυρίως μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης που τιμά το παρελθόν, αναλύει το παρόν και σχεδιάζει το...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...