Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το εγχείρημα που έβαλε στο χάρτη της Λήμνου το ελαιόλαδο

Σε µια περίοδο που η Λήµνος βρισκόταν έξω από τον ελαιουργικό χάρτη, ένα ζευγάρι, ο Τάσης και η Ρένα Λασκαρίδη αποφάσισαν να δηµιουργήσουν εκεί τον δικό τους ελαιώνα.

Έχοντας κληρονοµήσει µία έκταση περίπου 200 στρεµµάτων, στην οποία από το 1972 είχαν ξεκινήσει να επισκέπτονται το κτήµα, αποφάσισαν σταδιακά να το αναµορφώσουν πλήρως. Σε αυτή την πορεία η Ρένα συνέπλευσε µε τον Ληµνιό σύζυγό της εν είδει ερωτικής µετανάστριας, και από κοινού αποφάσισαν αρκετά χρόνια αργότερα και πλέον ως συνταξιούχοι, να δηµιουργήσουν το πρώτο ιδιωτικό αδειοδοτηµένο ελαιοτριβείο στο νησί, έχοντας φυτεύσει αρχικά τρεις ποικιλίες: κορωνέικη, µανιάκι και αδραµυτινή. Η µεγαλύτερη δυσκολία τους εξαρχής ήταν να παράγουν ελαιόλαδο σε ένα νησί που δεν είχε παράδοση στο ελαιόλαδο, αντιµετωπίζοντας στην διαδροµή αρκετά γραφειοκρατικά εµπόδια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για την αδειοδότηση του ελαιοτριβείου τους χρειάστηκε ενάµισης χρόνος.

Επιµένοντας κόντρα σε όλα

«Η Λήµνος είναι ένα νησί που δεν είχε ποτέ ελαιόδεντρα, εποµένως δεν είχε και δική της ποικιλία. Όταν ξεκινήσαµε, φυτέψαµε ταυτόχρονα τρεις ποικιλίες, κορωνέικη, µανιάκι και αδραµυτινή, σε µία προσπάθεια να προσεγγίσουµε τις κλιµατικές συνθήκες του νησιού. Μάλιστα οι περισσότεροι µας είχαν πει ότι το µεγαλύτερο λάθος που είχαµε κάνει, ήταν να βάλουµε κορωνέικη, η οποία ευδοκιµεί παραδοσιακά στην Πελοπόννησο», αφηγείται η Ρένα Λασκαρίδη. Έτσι, δηµιουργήθηκε το Κτήµα Όλον, οι παραγωγικές εκτάσεις του οποίου βρίσκονται στην παραθαλάσσια περιοχή του Κοντιά. Η πρώτη από τις τρεις ποικιλίες που απέδωσε ταχύτερα µάλιστα ήταν η κορωνέικη.

Άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία και άλλων παραγωγικών μονάδων στο νησί

Το εγχείρηµα του ζεύγους Λασκαρίδη ακολούθησαν και άλλες προσπάθειες παραγωγής στη Λήµνο, µε τους ίδιους να αποτελούν τον πρόδροµο στην παραγωγή ελαιολάδου στο νησί του βορείου Αιγαίου. Η δραστικότερη κίνηση που έκαναν ο Τάσης και η Ρένα Λασκαρίδη, ήταν όταν αποφάσισαν να φυτέψουν και τέταρτη ποικιλία ελιάς, αυτήν της θρουµπολιάς.

«Τότε ο Γιώργος Κωστελένος, ο οποίος έχει ένα από τα µεγάλα φυτώρια ελιάς στην Πελοπόννησο, µας προέτρεψε να βάλουµε δέντρα θρουµπολιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βγάζει καλό λάδι. Η αλήθεια είναι ότι άργησε σηµαντικά να αποδώσει ικανές ποσότητες για να διαθέσουµε στην αγορά. Πέρυσι βγάλαµε για πρώτη φορά περίπου 300 λίτρα από περίπου 250 δέντρα θρουµπολιάς». Αναφορικά µε τη θρουµπολιά η Ρένα Λασκαρίδη λέει ότι είναι ένα «δύσκολο δέντρο», καθώς φέτος η παραγωγή ήταν σηµαντικά µειωµένη σε σχέση µε το 2021.

Απόδοση θρουµπολιάς 6 κιλά καρπού προς 1 λίτρο ελαιόλαδο

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, όπως λέει η ίδια οι αναλογίες είναι 6 κιλά ελιά προς 1 λίτρο λάδι.

Στο κτήµα παράγονται και άλλα τοπικά προϊόντα, όπως είναι το καλαθάκι και το µελίχλωρο της Λήµνου αλλά και λαχανικά, τα οποία καλύπτουν τις καθηµερινές ανάγκες των ιδιοκτητών του. «Όνειρό µας είναι να έχουµε την δύναµη να κρατήσουµε και να βελτιώσουµε την κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο και να βγούµε πιο δυναµικά στην αγορά».

Πρώτο εξαγωγικό βήµα στη Φινλανδία

Φέτος για πρώτη φορά το Κτήµα έκανε για πρώτη φορά εξαγωγή, διοχετεύοντας το σύνολο των ποσοτήτων ελαιολάδου από θρουµπολιά στην Φινλανδία. Η θρουµπολιά χαρακτηρίζεται από ελαφρύτερο και πιο φίνο άρωµα και επίγευση και φρουτώδη γεύση, µε οξύτητα 0,02, ενώ η κορωνέικη έχει οξύτητα 0,03.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

REPORTS

Λύσεις ενσωμάτωσης σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών και εργαλείων ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει η συνεργασία των παραγωγών με τη μορφή συλλογικών σχημάτων, σε μια περίοδο μάλιστα...

REPORTS

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα οργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ, στο πλαίσιο του εορτασμού της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ που λαμβάνει χώρα ετησίως...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...